Låt oss berätta om

Väteperoxid

Väteperoxid är ett känt ämne för kroppen, som själv framställer det med hjälp av t.e.x leukocyterna i blodet, bihålorna och acidofilusbakterier i tunntarmen. Detta för att skydda kroppen mot avvikelser såsom främmande bakterier, virus etc. Det finns också naturligt i färskt källvatten, färska frukter och grönsaker, honung, samt i ren och fräsch luft.

Till väteperoxid

Väteperoxid hemma

Väteperoxid är en vanligt förekommande hushållsprodukt som används för sårbehandling och desinfektion. Det har dock också andra tillämpningar, såsom att ta bort envisa fläckar och smuts, speciellt från tyger och mattor. Det kan även användas för att eliminera farlig mögeltillväxt i äldre byggnader eller områden med hög luftfuktighet. En liten mängd av 3% lösningen är effektiv för att ta bort ihållande fläckar från väggar eller paneler, och området kan rengöras med en fuktig trasa senare för en fläckfri finish.

Väteperoxid i kosmetika

Väteperoxid har starka oxidations egenskaper vilket gör det användbart i kosmetika. Det finns i alla organismer och är viktigt för att reglera organiska processer och avgiftning av kroppen. När det används korrekt i kosmetika kan det sakta ner åldrandet, stärka huden och rena porerna. Det används vanligtvis i aknebehandlingar och krämer för att förbättra hudens assimilering av näringsämnen. Används även i hårprodukter där man vill bleka håret.

 • Väteperoxid har en starkt oxiderande effekt som gör det en fördelaktig ingrediens i kosmetika för att förbättra hudens fasthet och rengöra porer.
 • 3%-lösningen kan även användas hemma för desinfektionsändamål, ta bort fläckar från tyger och mattor samt eliminera svamptillväxt på väggar och golv.
 • Det är ett mångsidigt ämne som används inom olika branscher och ändamål.
Väteperoxid refill

Väteperoxidens användning

Väteperoxiden har oerhört många användingsområden för hela kroppen. man kan med fördel spraya den på bland annat:

 • Till sår i munnen
 • På svamp, bakterier eller dylikt i örngångar
 • På händerna innan maten
 • På fötter och/eller mellan tårna
 • Till underlivet
 • På hårbottens
 • Inhalation
 • På huden generellt
 • På mat
 • På tandkött
 • På vårtor

Bra att veta om väteperoxid

3% väteperoxid är helt ofarlig för människor och är det vi säljer till kunder. Den starkare väteperoxidlösning 35% används ofta vid tillverkning av rengöringsmedel på grund av dess effektivitet vid rengöring och desinfektion. Den används också inom bygg- och livsmedelsindustrin för att rengöra ytor. Dessutom fungerar den som ett bra blekmedel och används vanligtvis inom textilindustrin för att bleka tyger och ta bort envisa fläckar.

Väteperoxid, även kallat H202, är en kemisk förening som består av två väteatomer och två syreatomer. Det är en blekblå vätska och fungerar som ett kraftigt oxidationsmedel och desinfektionsmedel. 

Väteperoxid används på många sätt, inklusive som desinfektionsmedel för sår, för att bleka hår, rengöra ytor, och i industriella processer som pappersblekning. Det används även inom medicinsk och tandvård för att rengöra och desinficera.

Ja, i allmänhet är det säkert att använda väteperoxid på mindre sår och skärsår för att rengöra och desinficera dem. Det är viktigt att använda en låg koncentration, vanligtvis 3%, och följa anvisningarna noggrant. Undvik att använda högre koncentrationer på huden utan professionell rådgivning.

Ja, många människor använder väteperoxid för att bleka håret. Det kan användas som en komponent i hemmablandningar eller i frisörsalonger. Väteperoxid hjälper till att bryta ner melaninet i håret och kan ge en ljusare nyans. Använd försiktigt för att undvika överblekning eller skador på håret.

Det rekommenderas starkt att inte inta väteperoxid oralt som ett hälsotillskott. Höga koncentrationer kan vara farliga och orsaka mag- och tarmbesvär. Om man överväger att använda det för något hälsorelaterat ändamål bör man alltid rådfråga en läkare först.

Väteperoxid bör förvaras i en mörk, sval plats och i dess ursprungliga förpackning. Förvara den borta från direkt solljus, värme och lågor. Håll den utom räckhåll för barn och husdjur. Se också till att förpackningen är ordentligt försluten för att förhindra läckage.

Väteperoxid finns i olika koncentrationer, vanligtvis 3%, 6%, 9%, 12% och högre. Koncentrationen avser mängden H2O2 i lösningen. Lägre koncentrationer används ofta för medicinska ändamål och hudvård, medan högre koncentrationer används i industriella processer och blekning.

Ja, väteperoxid kan användas för att rengöra och desinficera ytor i hemmet. Blanda en del 3% väteperoxid med en del vatten och använd det som en spray eller skurvätska. Det är effektivt mot bakterier, virus och mögel.

Ja, väteperoxid är ett miljövänligt alternativ till många kemiska rengöringsmedel. Det bryts ner till vatten och syre, vilket gör det biologiskt nedbrytbart. Det är också mindre skadligt för miljön än många andra desinfektionsmedel.

Ja, använd alltid handskar när du hanterar högre koncentrationer av väteperoxid. Undvik ögonkontakt och svälj inte lösningen. Om du får väteperoxid på huden, skölj omedelbart med mycket vatten. Vid förtäring eller allvarlig exponering, kontakta omedelbart sjukvårdspersonal eller giftinformationscentralen.