Salter

Människor behöver salt. Och då syftar vi på mineralsalter, inte koksalt. Saltsug indikerar inte att du är sugen på ett enda mineral (natrium) utan är ett tecken på en allmän mineralbrist.

Alla mineraler i kroppen arbetar tillsammans. Därför innehåller ett naturligt salt, från till exempel hav eller berg, innehåller upp till 80 olika mineraler.

Mineralsalter finns egentligen tillräckligt i frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, örter och säd. Saltöverdos via exempelvis fläsk och ost ger på sikt upplagringar på ledernas glatta ytor samt i muskelfibrer där det sker en sådan förträngning att blodet har svårt att passera. Därmed ökas trycket på hjärtmuskeln, vilket ger högt blodtryck. Högt övertryck kan leda till hjärninfarkt, högt undertryck kan orsaka hjärtinfarkt.

För mycket salt kan ge störningar/småblödningar på magslemhinnan, samt smak- och luktförsämringar. Upplagringar av salt kan även ske i hud och lungor. Njuråkommor, ledbesvär, psoriasis, nervproblem, svettningar, dålig sårläkning, irritation, eksem, blåsbesvär med mera kan till stor del bero på salt-/natriumöverdos.

Prova gärna att hålla upp med din saltöverdos några veckor och titta själv på resultatet. En risk med att sluta tvärt är att det kan ge abstinens. Precis som kroppen ger vid annat som den uppfattar som giftigt, exempelvis koffein, alkohol och nikotin. Prova dig fram!

Njurarna kan hos en frisk person normalt utsöndra cirka 5 gram per dag. Resten får de andra utsöndringsorganen ta, exempelvis huden, som är alldeles för salt hos de flesta.

Fabrikskemikaliskt salt är oorganiskt, det vill säga att det saknar liv. Äter du mycket natrium, ta då i alla fall ett kaliumtillskott för att hålla ordning på den viktiga natrium-/kaliumbalansen. Om den balansen är misskött så ökar den maniska yttringen som man kan se hos många. Mot dessa “maniska ådror” fungerar litium bra – det finns mycket litium i timjan samt något i nypon. Ät gärna då och då.

Vi behöver cirka 0,5 gram salt per dag men sätter i oss 15 gånger så mycket.

Något som också kan påverka skelettet är ämnesomsättningssjukdomar som till exempel psoriasis, reumatism, artrit, SLE, diabetes med flera. Sjukdomarna tar mineraler – främst kalcium – ifrån bufferten (skelettet). Då sjuker pH-värdet så att värk och stelhet uppstår. All värk är ett tecken på syraöverskott/syrebrist.

Drick vatten i stora mängder för att tömma ut den överdoserade mängden salt. Även vid intag av orent vatten töms kroppen på främst alkaler som kalcium, magnesium, och kalium. Intag av nässla och nypon balanserar upp.