I Sverige äter vi enligt jordbruksverkets statistik cirka 43 kilo socker per person och år. Genomsnittsvensken får alltså i sig ett halvt ton socker under 10 år. Mest socker får vi faktiskt i oss via vanlig mat. Hela 80% av det socker vi äter är gömt i maten. Livsmedelsindustrin stod 1960 för 35% av sockerkonsumtionen, idag är den siffran 80 %.

Socker och typ 2-diabetes

Forskning visar att drycker sötade med socker kan öka risken för typ 2-diabetes hos vuxna. Risken ökar vid de mängder som svenskar i genomsnitt dricker i dag. Det handlar om 0,8 liter per vecka, enligt Riksmaten Vuxna 2010-11. De som dricker mest dricker 4,5 liter läsk i veckan.

WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag , fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker