Känner du igen dig om vi påstår att du någon gång börjat med någon form av rening, avgiftning, detox eller cleanse, men det blir aldrig riktigt genomfört och det är svårt att veta resultatet? Då är du inte ensam. Det finns många tips för avgiftning, men var är det bäst att börja när du vill rena kroppen för hållbar hälsa? Och vad är skillnaden mellan cleanse och detox?
Cleanse
En lättare form av rening som du gör för att avlasta kroppen några dagar. Ett exempel är 5:2-dieten där 2 dagars lättare fasta skulle klassas som en cleanse. Det är en bra start för att hjälpa kroppen och eventuellt vänja in den för en detox.
Detox
En detox har som mål att hjälpa kroppens organ tillbaks till ett tidigare stadie av hälsa och funktion. Detox av kroppens organ händer inte över en dag, den ska pågå under en längre tid. En månad, tre månader eller längre är inte ovanligt beroende på vad du vill uppnå.
Kroppen använder fem organ i renings- och avgiftningsprocessen. De kallas “fem vägar ut”: Levern, huden, njurarna, lungorna och tarmen. Här är det är lätt att bli ställd om du funderar på att börja med en detox, vilket organ är det bäst att börja med?
Är tarmhälsa en bra början?
Tarmen är ett organ som får stå ut med mycket, i sin viktiga uppgift att föra näring till blodet, som i sin tur transporterar näringen till kroppens övriga organ. Innan något effektivt läkande kan ske är det därför viktigt med en fungerande och ren tarmkanal.
Problem med mage och tarmar börjar bli vanligt idag. Det som händer är att alla på något sätt är förstoppade. Det gäller både lös och hård mage, även kombinationen med tarmsäckar eller stängda tarmar där du inte kan ta upp näringen p.g.a gammal avföring som fastnat på tarmväggarna, eller så saknas tarmludd som suger upp näringen.
Nöjer vi oss med att göra en cleanse, får tarmen sällan en chans att göra en riktig återhämtning, eller så får inte tarmen rätt hjälp med en enklare cleanse.
Självförgiftning kan uppstå
När tarmen är belastad, förstoppad eller inte får hjälp finns det möjliga symptomer. Det är en form av självförgiftning som uppstår. Här är en lista:
– Allergi eller intolerans mot vissa födoämnen
– Dålig andedräkt och illaluktande avföring och gaser
– Förstoppning, diarré, oregelbunden avföring
– Återkommande infektioner, förkylningar
– Återkommande huvudvärk utan orsak
– Smärta och ömhet på olika platser i kroppen
– Intolerans av fet mat
– Låg energi, minskad vitalitet utan någon direkt orsak
– Korsryggssmärtor
– Ovanligt stort sömnbehov
– Smärta i lever och gallområdet
– Hudproblem, utslag, acne
– Lättretlig.
Våga ge det tid
Känner du igen någon av symptomen och vill komma till rätta med tarmen kan du behöva ge den tid och göra en längre detox. Belöningen är större och det är värt tålamodet. Ett fungerande tarmsystem ökar chansen att ge kroppen näring till övriga organ som kan hantera belastande toxiner och sjukdomar på ett bättre sätt.
Det finns mycket att läsa och berätta om tarmhälsa. Vi kan varmt rekommendera “Handbok för tarmhälsa” eller om du vill titta på hjälpsamma produkter finns ett testat och omtyckt tarmreningsprogram från Robert Gray. Här kan du läsa hans infoblad om hur ett program för tarmhälsa är upplagt, och vad som rekommenderas för att komma till rätta med tarmen.